10 Valkuilen voor Beginnende Beleggers



10 Valkuilen voor Beginnende Beleggers

U gaat uw geld beleggen om uit uw geld een beter rendement te halen. U wilt later een huis kopen, eerder met pensioen of wilt in de Quote 500 komen. Het maakt niet uit wat uw doel, zorg ervoor dat u de onderstaande 10 valkuilen ontwijkt als beginnende belegger.


1) U betaald uw schulden niet af voordat u gaat beleggen

Reken maar mee, u heeft een schuld op uw creditcard waarvoor u 18 % rente betaald of een persoonlijke lening waarvoor u 9%, u staat regelmatig rood op uw rekening en betaald hiervoor 12 % of andere dure leningen lopen. U verwacht gemiddelt 8 % rendement te behalen op uw aandelen. Dit betekend dus dat u per saldo meer rente voor uw schulden betaald dan u aan rendement op uw beleggingen behaald. Het is dus eerst zaak om van uw ongunstige dure leningen af te komen voor u start met beleggen. Een hypotheek schuld heeft vaak een lagere rente dan het te verwachten rendement en is in veel gevallen ook nog eens aftrekbaar voor de belasting. De hypotheek schuld hoeft u dus niet perse af te lossen voordat u begint met beleggen.

2) Niet weten wat uw doel is om te beleggen

Wilt u sparen voor een wereldreis? bent u van plan om binnen enkele jaren een huis te kopen? wilt u volgend jaar die mooi sportauto kopen? Maak een lijst met uw korte termijn en lange termijn plannen, hou er rekening mee dat over vijf jaar indien de koersen elk jaar 8 % stijgen u ongeveer 45 % rendement heeft betaald, maar calculeer ook in dat de koersen tijdelijk even niet mee werken en dat uw rendement lager is of zelfs negatief.




3) Koopjesjagen als aandelen goedkoper zijn dan ooit

Meer aandelen kopen voor een lage prijs, dit lijkt aantrekkelijk maar dit is het zeker niet. In de meeste gevallen zijn aandelen van bedrijven niet zonder reden goedkoop. Pas dus heel erg goed op indien u overweegt dergelijke goedkope aandelen te kopen, u loopt het risico dat de koers blijft dalen en het bedrijf misschien wel failliet gaat.

4) Op een verjaardag krijgt u van iemand een 'gouden aandelen tip'

Veel beginnende beleggers volgen het advies van een vriend of kennis op omdat het lijkt dat deze persoon veel kennis van beleggen heeft. Als volgende keer op een verjaardag iemand u wederom een 'gouden tip' wilt vertellen bedank vriendelijk en vergeet de informatie direkt. Als het voorspellen van top aandelen zo simpel was dan had deze persoon toch zelf wel in een betere auto gereden?

5) Op het juiste moment kopen voor de juiste prijs

Het voorspellen van de markt is heel moeilijk, zo niet onmogelijk. Daarom werkt het niet om een dag, een week of een maand te wachten met het aankopen van aandelen voor de juiste prijs. Veel succesvolle beleggers halen een goed rendement door tijd en geduld. Dus beter dan het afwachten om te kopen op de juiste prijs kunt u periodieke aankopen doen. Door middel van het periodiek aankopen van aandelen middelt u de aankoopprijs.

6) Niet verkopen van slechte aandelen

U heeft WorldOnline gekocht voor een hoge prijs. Nina Brink verkoopt haar aandelen en de koers stort helemaal in. Iedereen dumpt zijn aandelen maar u blijft de aandelen vast houden. Uw investering komt vast wel weer omhoog. Bewaak uw investeringen goed, indien uw aandeel slecht presteert grijp in en verkoop deze Aandelen. Zoek vervolgens naar een aandeel van een bedrijf waar u een beter rendement mee kunt halen.

7) Het negeren van transactie kosten

Banken willen dat u zo veel mogelijk aandelen koopt en weer verkoopt en weer koopt. Daarom is er de laatste jaren ook veel concurrentie om de belegger, denk aan Binck Bank en Alex. Op deze manier gaan uw transactiekosten omhoog en uw rendement omlaag. Negeer de transactiekosten dus niet, deze kosten zijn goed voor de winst van de bank maar slecht voor uw rendement.




8) Niet verkopen van winstgevende aandelen

Beleggers raken vaak overmoedig wanneer zij een aandeel bezitten waarvan zij denken dat het aandeel super is en het altijd goede rendementen zal leveren. Pas hier voor op. Een goede taktiek is om bij grote winst een gedeelte van winst te nemen en het restant van uw belegging in het aandeel te laten zitten.

9) Verkopen uit paniek

De beursindex heeft enkele dagen uitschieters naar beneden, op papier is uw belegging een stuk minder waard geworden. Zorg ervoor dat u nooit uit paniek uw aandelen verkoopt. Probeer altijd verkoop beslissingen te nemen gebaseerd op de lange termijn verwachtingen van het bedrijf. De hype van de dag is voor uw belegging niet relevant, beleggen is voor de langere termijn. Speculeren is voor de korte termijn.

10) Niet herbeleggen

Uw belegging rendeert, u maakt wat winst, u ontvang divident.. herinvesteer deze opbrengsten door te investeren in een ander bedrijf en zo uw portfolio te verbreden. Als u de tussentijdse opbrengsten opneemt en verbrast dan zal uw geld niet zo snel groeien dan het zou doen als u het geld wel herinvesteerde. Denkt u maar aan een sneeuwbal die de berg afrolt, onder aan de berg is de sneeuwbal erg groot. Als u tussentijds de aangekoekte sneeuw er af haalt, dan is de sneeuwbal beneden aan de berg nog steeds een klein balletje. Herinvesteer dus!

Stem of voeg artikel toe  Plaatsen of stemmen op NuJij   Plaatsen of stemmen op eKudos